STOP AND GO

 

U prvom printanom izdanju Motorsport Magazina uvodna rubrika ili riječ urednika, nosila je originalan naziv „Stop & Go“, pa i 21 godinu nakon toga uvodni članak na našoj Web stranici je istog imena. Odlučili smo da iskoristimo ovaj naziv koji inače potiče iz šampionata Formule 1,  a vezan je za kaznu vozaču prilikom trke kada mora se zaustaviti u „Pit stopu“ na 10 sekundi, pa tek onda krenuti dalje.

Mi ćemo se ovog puta na kratko zaustaviti i osvrnuti na sam početak našeg rada i približiti vam kako je sve krenulo, a nakon toga ćemo nastaviti našu tržišnu trku i borbu po kojoj smo postali prepoznatljivi svih ovih godina.

Godine 1998., tačnije 18. februara,  izašao je prvi broj naše revije u kojoj su čitaoci mogli propratiti rezultate, fotografije i tekstove sa svih značajnijih svjetskih auto i moto trka, kao i sa takmičenja u domaćem šampionatu. Izdavač i direktor Motorsport Magazina Željko Šestović, realizovao je jedinstvenu ideju i po prvi put u Crnoj Gori ljubitelji automobilizma i auto moto trka mogli su na kiosku pronaći list koji se bavi ovom problematikom. Glavni i odgovorni urednik na samom početku bio je Miroljub Nikolić, koji je za vrijeme SFRJ bio novinar i test vozač slovenačkog Avto magazina, najpoznatije revije na ovim prostorima, te samim tim Motorsport Magazin dobija punu afirmaciju i prepoznatljiv identitet prvenstveno u Crnoj Gori, a zatim i u regionu.

Godine 2006. 15. Jula, emitovano je i prvo televizijsko izdanje Motorsport Magazina na televiziji Nikšić, a nešto kasnije naš tim ostvaruje kontakt sa televizijom Budva i nizom lokalnih TV stanica u Crnoj Gori koje su počele emitovati našu emisiju. U maju 2009. Motorsport Magazin započinje saradnju sa Nezavisnom Televizijom Montena i TV izdanje pod nazivom Montena Motorsport Magazin ubrzo postaje najgledanija emisija ove vrste u Crnoj Gori. Od 2. jula 2011. godine saradnja se nastavlja sa TV Elmag, zatim TV MBC od ljeta 2013. godine. Važno je pomenuti da je naša emisija veoma gledana na internetu, tačnije na našem YouTube kanalu, preko kojeg je naše priloge posjetilo više od 2.300.000 ljudi.

Glavni i odgovorni urednik i autor emisije je moja malenkost, što mi čini veliku čast i pri tom odgovornost preuzimanjem ovog mjesta nakon već pomenutih ljudi koji su doprinijeli dostizanju sadašnjeg renomea Motorsport Magazina.

U našem TV izdanju možete vidjeti testove svih automobila, počevši od onih iz A segmenta, pa sve do superautomobila poput Ferarija, Poršea itd, a možete vidjeti i sve novitete i koncepte na svjetskom tržištu, priloge o motociklima, kao i prilog vremeplov u kojem vam uvijek ispričamo priču o nastanku i proizvodnji nekog kultnog automobila ili motocikla.

Prilikom testiranja automobila osvrćemo se prvenstveno na sportske karakteristike i prenosimo vam usko stručne informacije, po čemu smo za kratko vrijeme i postali poznati. Testove radi tim akreditovanih stručnjaka sa međunarodnim licencama za bavljenje tim poslom. Naš stručni konsultant i test je i dalje Miroljub Buca Nikolić, kao i Dr.Boris Borozan.

Napomenuo bih da Motorsport Magazin nije samo medij, već kompletan Sistem koji podrazumijeva više djelatnosti. Naše ime nosi i automobilski klub, koji se bavi organizacijom zimskih i ljetnjih auto trka u Crnoj Gori. U našoj organizaciji već 10 godina je i Winter Cup, kao i dvije brdsko brzinske trke u Pljevljima i na Glavi Zete koje se boduju za prvenstvo Centralno Evropske Zone.

Osim toga, u sklopu Motorsport Magazina egzistira i studio za filmsku i TV produkciju.

Nadam se da smo u ovom osvrtu uspjeli da vam približimo neke podatke iz naše prošlosti, a one vjerne čitaoce i gledaoce ipak podsjetimo na njih.

Na semaforu je zeleno svijetlo, i ovaj Stop & Go je završen.

Editor in chief

Vladimir Šestović