PEUGEOT 2008 TEST&REVIEW

Mali, multifukcionalni automobili, sa karakteristikama SUV-a budućnost su autoindustrije i smjer u kojem su već mnogi veliki proizvođači krenuli, ili će tek krenuti. Nemilosrdni zatjevi tržišta nerijetko tjeraju proizvođače da odreaguju brzo, a Peugeot je u ovaj segment zakoračio još 2013. godine, prvim modelom 2008.

Vladimir Šestović: „PRIČU O NOVOJ GENERACIJI PEUGEOTA 2008 ZAPOČEO BIH JEDNOM NEPOBITNOM ČINJENICOM, A TO JE DA JE OVO AUTOMOBIL KOJI NIKOGA NA PRVI POGLED NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM, IZAZVAĆE REAKCIJE, A TO JE ONO ŠTO JE MISIJA SVAKOG DIZAJNERA KADA KREIRA  NOV IZGLED AUTOMOBILA. DOMINANTNA SILUETA NOVOG LAVA PLIJENI SAMOVUJERENIM NASTUPOM, OPRAVDANO NARAVNO, OSLONJEN NA BOGATU TRADIJIJU PSA KORPORACIJE, KAKO U SEGMENTU PUTNIČKIH AUTOMOBILA, TAKO I NA TRKAČKIM STAZAMA, MALO JE ONIH KOJI SE MOGU UPOREDITI SA USPJESIMA FRANCUSKOG BRENDA.“

Vladimir Šestović

Vladimir Šestović: „DA POJASNIMO ODMAH I KOJOJ KATEGORIJI NOVI PEUGEOT 2008 PRIPADA. RIJEČ JE ZAPRAVO O SUBCOMPACT CROSSOVER SUV-U. ZVUČI KOMPLIKOVANO, ALI AKO ZNAMO DA SE NALAZI NA PLATFORMI MODELA 208 ONDA NAM RIJEČ SUBCOMPACT GOVORI DA SE DIMENZIJAMA SVRSTAVA NEGDJE IZMEĐU B I C SEGMENTA, UZ NESPORNE GABARITE, VISOČIJI KLIRENS I BROJNE KARAKTERISTIKE KOJIMA PRIPADA CROSSOVER, ALI I SUV SEGMENTU. NOVI 2008 NALAZI SE NA SVJETSKI POZNATOJ EMP1 SUBCOMPACT PLATFORMI KOJU KORISTE BROJNI EVROPSKI AUTOMBOLILI, A KOJA JE PROIZVEDENA U PSA GRUPACIJI. SUŠTINA JE DAKLE, DA JE OVO JEDAN VEOMA UPOTREBLJIV I VIŠENAMJENSKI AUTOMOBIL ZA SVAKODNEVNU VOŽNJU ŠTO JE OSNOVNA POTREBA VEĆINE SAVREMENIH KUPACA.“

Nova generacija sa 4,3 m dužine prerasla je gotovo sve konkurente, a kada je riječ o dizajnu karoserije desila se prava revolucija i potpuno novi izgled ovog lava. Veoma sličan je većem bratu, modelu 3008, posebno pogledavši ga sa bočne strane. Vertikalno postavljene led diode u svjetosnim tijelima, kao i kod dnevne rasvjete karakterišu formu prednjeg kraja. Prednji kraj ravno je zasječen od poklopca motora, do spojlera što mu daje robustan izgled. Moderna maska nove generacije Peugeotovih automobila nije izostala ni na ovom modelu. Sa strane gledajući, siluetu karakterišu velike bočne aluminijske površine nepravilnih oblika i znatno uže staklene površine, a tu su i moderno dizajnirani 17-inčni točkovi od lake legure sa pneumaticima dimenzija 215/60 R17.

Pozadni, svjetlosne grupe dominantno odskaču u vidu zakošene tri kandže lava, a postavljene su u masku crne boje koja se nalazi ispod zadnjeg vjetrobranskog stakla. Prostor za putnike istinski je glamurozan, izrađen u duhu premium automobila, kvalitetne završne obrade i sportskih linija. Podjednako moderan kao i spoljni izgled, pa iako futuristički, u značajnoj mjeri je i jednostavan. Dominiraju dva LCD displeja, onaj instrument tabli sa pregršt informacija kojima raspolaže, prevashodno reprodukcijom ICockpita, kao i drugi na centralnoj konzoli preko kojeg se upravlja stereo sistemom, klimatizacijom, navigacijom, GPSom, parking asistencijom i opštim podešavanjima u enterijeru. Navigacione rute povezane su sa TomTom 3D sistemom. U dnu centralne konzole nalazi se WiFi punjač za pametne telefone, zatim dva USB priljučka, kao i dva pozadi. Nezaobilazan je i multifunkcionalni upravljač malog prečnika, ali u trkačkom duhu, sa ravno zasječenim vrhom i dnom obruča. Zadnja klupa nije uskraćena za dobre gabarite, pa će se dvije odrasle osobe na zadnjim sjedištima komforno osjećati u vožni. Generalno gledano, prostor za putnike oduševiće svakog ko otvori vrata ili bude saputnik u ovom automobilu. Iskorišćenost prtljažnog prostora kreće se od 405 do 1467 litara u zavisnosti od potrebe i preklapanja zadnje klupe, što je odlična brojka za jedan mali SUV. Lijep ugođaj u vožnji dopunjuje Focal stereo sistem premium kvaliteta koji je razvijan tri godine za Peugeotove automobile.

Uvijek nam je posebno zadovoljstvo kada na testu imamo neki od automobila sa benzinskim pogonskim agregatom, pa je tako ovog puta pod pokopcem motora bila Peugeotova 1.2-litarska PureTech pogonska jedinica. Ovaj turbo četvorocilindraš oslobađa čak 130 konjskih snaga i 230 Nm obrtnog momenta pri 1750 obrtaja, što je i prednost turbo benzinca, jer raspolaže velikim obrtnim momentom u malim obrtajima i lako se vrti do velikih obrtaja, tako da gotovo u svakom režimu vožnje imate odličan odziv papučice gasa. Takav je ugođaj je i u modelu 2008, koji do 100 km/h ubrzava za svega 8,9 sekundi i razvija maksimalnih 198 km/h. Potrošnja na našem testu kretala se nešto preko 5 litara benzina u prosjeku na 100 km pređenog puta. Automobil je težak 1192 kg, a zapremina rezervoara je 44 litra. Peugeot nudi kupcima još tri benzinske opcije snage 100, 130 i 155 konja, svi zapremine 1.2 litra, kao i dvije dizelske 1.5 litarske jedinice snage 100 i 130 konja i jednu električnu pogonsku verziju. Svi modeli snagu prenose na podlogu preko prednjih točkova. Osim šestostepenog manuelnog mjenjača kupci mogu odabrati i automatsku 8-stepenu transmisiju. Svi motori zadovoljavaju Euro 6 standard o emisiji izduvnih gasova.

Tradicionalno dobroj upravljivosti i voznim karakteristikama doprinosi veliko iskustvo francuske korporacije pri proračunu i izdradi donjeg postroja, uz izvanredan kočioni sistem.

Vladimir Šestović: „POLOŽAJ VOZAČA ZA UPRAVLJAČEM JE TRADICIONALNO DOBAR I PRIJATAN. SJEDI SE NISKO, BOKOVI SU VISOKO PODIGNUTI, A UKOLIKO VOZITE PEUGEOTOVE MODELE POSLJEDNJIH 5-6 GODINA ONDA STE SE NAVIKLI I NA NEŠTO NIŽE POSTAVLJEN UPRAVLJAČ NEGO RANIJE, KAO I NA DIGITALNU INSTRUMENT TABLU KARAKTERISTIČNOG DIZAJNA, KOJU U FABRICI ČESTO MODIFIKUJU, ALI I NA CENTRALNU KONZOLU SA TASTERIMA KOJI PODSJEĆAJU NA AVIONSKI KOKPIT I KOJI DAJU POSEBNU DRAŽ ENTERIJERU. PREOSTAJE VAM SAMO DA VEŽETE SIGURNOSNI POJAS I DA UŽIVATE U VOŽNJI NOVE 2008-ICE.“

Međuosovinsko rastojanje od 2605 mm još jedna je prednost u prilog upravljivosti i udobnosti.Pežo nudi četiri nivoa opreme i to: Active, Allure, GT Line i GT, među kojima možete izabrati brojne kombinacije paketa dodatne opreme i sistema bezbjednosti, zatim asistencije u vožnji. Mi smo sigurni da ni u jednom slučaju nećete biti uskraćeni za sve ono što je neophodno savremenom vozaču i saputnicima.

Vladimir Šestović: „UVIJEK KADA PRIČAMO O PEUGEOTU NAGLAŠAVAMO TRADICIONALNO DOBRU UPRAVLJIVOST I PONAŠANJE OVIH AUTOMOBILA NA PUTU, ALI NAS SVAKI NOVI MODEL NANOVO IZNENADI POMJERAJUĆI TE GRANICE NAVIŠE, BAŠ ONDA KADA SE ČINI DA SU DOSTIGLI MAKSIMUM. UPRAVLJAČ KOD MODELA 2008 PERFEKTNO PRENOSI KOMANDU VOZAČA, POSEBNO SE TO OSJETI U BRZIM ZAVOJIMA GDJE PREDNJI KRAJ AUTOMOBILA BRZO ODREAGUJE I ODLUČNO PRATI REAKCIJU VOZAČA, DOK ZADNJE VJEŠANJE MIRNO I BEZ OSCILACIJA PRATI PREDNJI KRAJ ČAK I PRI VEĆIM BRZINAMA. U TOM SEGMENTU UPRAVLJIVOSTI PEUGEOT JE NENADMAŠAN I SPAJA DOBAR OSJEĆAJ U VOŽNJI ALI I VISOK NIVO BEZBJEDNOSTI ZA NEŠTO NEISKUSNIJE VOZAČE.
NA KRAJU TREBA REĆI DA JE PEUGEOT 2008 ISPUNIO SVA NAŠA OČEKIVANJA, ČAK U NEKIM SEGMENTIMA TU LJESTVICU POSTAVIO NA VIŠI NIVO. CROSSOVER SUV SEGMENTU FRANCUSKI LAV JE ZADAO NOVE DOMAĆE ZADATKE, A NJEGOV DINAMIČAN IZGLED, NENADMAŠNA UPRAVLJIVOS, POUZDAN I BRZ POGONSKI AGREGAT, KAO I MNOŠTVO SAVREMENIH SISTEMA ASISTENCIJE I BEZBJEDNOSTI OPRAVDAVAJU SLOGAN UNBORING THE FUTURE, A MI VAM TVRDIMO DA VAM BUDUĆNOST U OVOM AUTOMOBILU NIKADA NEĆE BITI DOSADNA.“