Ekonomični Suzukijev šarmer

Ukoliko želite da za malo novca kupite dobro opremljen automobil, Crossover karakteristika, pouzdan i zabavan, uz minimalnu potrošnju goriva, onda bi se na vrhu ove liste sigurno našao Suzuki Ignis. Druga generacija Ignisa naizgled ima skromne dimenzije, ali nudi dovoljno mjesta za četiri odrasle osobe, u bogatoj paleti dodatne opreme možete pronaći i model sa pogonom na sve točkove, a tu je i obilje moderne tehnologije koja je nenametljivo korisna i uljepšaće vam svaki pređeni kilometar.

Suzuki Ignis predstavlja drugi automobil iz trenutne game japanskog brenda koji je nastao na potpuno novoj platformi, a prvi je model Baleno. Masa novog Ignisa iznosi svega 885 kg.

Sa dizajnerske strane, Ignis kombinuje moderan izgled Lajfstajl klase sa robusnim izgledom manjih terenaca, a lijepo su uklopljeni pojedini detalji starijih generacija Suzukija, kao što su tri linije na C stubu koje neodoljivo podsjećaju na Suzuki SC Coupe iz sedamdesetih godina. Ostatak izgleda je u duhu sadašnjih, ali i budućih vremena, a na ovom automobilu dominiraju LED svjetlosne grupe sa prednje strane koje ostavljaju dojam na većinu posmatrača. Hromirana lajsna na velikoj masci spaja svjetlosna tijela, a dva velika otvora za vazduh sa svijetlima za maglu na krajevima upotpunjuju dinamičan izgled prednjeg kraja.

Bok automobila je impresivan, staklene površine su oštro zasječene, a bokovi vrata i blatobrani visoko se uzdižu. Točkovi su veoma originalno dizajnirani, crne boje, šesnaestoinčni i pun su pogodak dizajnera za jedan ovakav automobil. Uz doplatu je moguće izabrati i krov u crnoj boji.

Unutrašnjost vozila je nadasve funkionalna, pregledna, jednostavna, ali i moderna. Na testiranom Ignisu ukombinovane su tri boje, dominantno bijela, dopunjena crnim panelima, sa detaljima u prijatnoj oranž boji. Instrument tabla je pregledna, bez suvišnih informacija, osvijetljena prijatnom pozadinskom rasvjetom, sa plavim prstenom u sredini brzinomjera. Uostalom, kao i kompletna unutrašnjost nema suvišnih detalja i sve je na svom mjestu. Rekli bi da vlada red i sklad. Upravljač je trokraki, multifuncionalni, a na centralnoj konzoli dominira multifunkcionalni displej osjetljiv na dodir ispod kog su smješteni taster sva četiri žmigavca, komande sistema ventilacije, ali i dva otvora, jedan sa izlazom za slušalice i USB, drugi sa naponom od 12 volti. Preko glavnog displeja upravlja se stereo uređajem, čija nas je reprodukcija zvuka prijatno iznenadila, zatim navigacionim i sistemom konekcije, dok se prilikom prebacivanja prenosa u rikverc na dispeju učitavaju podaci sa zadnje kamere, za lakše parkiranje ili manevrisanje prilikom izlaska sa parkinga. Sa lijeve strane instrument table nalaze se tasteri jačine rasvjete instrument table i centralne konzole, zatim tasteri za preged informacija na putnom računaru koji je smješten sa desne strane brzinomjera, a koji je bogat brojnim podacima. Ručica petostepenog manuelnog mjenjača elegantno je dizanirana, malih dimenzija, i jedna od najpreciznijih od svih automobila koje smo bili u prilici da testiramo 23 godine unazad.

Sjedišta su veoma udobna i presvučena laganim materijalom, a prostor za putnike je izuzetno proračunat kako naprijed, tako i na zadnjoj klupi. Sjedi se veoma udobno, a vozač i suvozač po želji mogu izabrati veoma visoku poziciju sjedenja, kao i dosta nizak položaj, poput onog u trkačkim automobilima. Zadnja klupa se nalazi na šinama i može se pomijerati naprijed i pozadi, a radius kretanja joj je 165 mm, pa je tako i prtljažnik promjenjljive zapremine i kreće od 204 litara ukoliko je zadnja klupa u najdaljem položaju, pa do 1.094 litara kada je naslon zadnje klupe oboren.

Kao što smo rekli, pogonski agregat zapremine je 1,2 litra i snage 83 konja, a svi Ignisi su opremljeni isključivo ovom benzinskom motornom verzijom. Maksimalni obrtni moment iznosi 107 Nm pri 2800 obrtaja. Pogonski točkovi su prednji. Blagi hibridni sistem ili Mild Hybrid Technology, nosi naziv SHVS (Smart Hybrid Vheicle By Suzuki), sastoji se od ISG generatora i litijum jonske baterije od 12 volti, koja je teška svega 7 kg, koja ima izvanredne performanse punjenja i napajanja energijom, nalazi se po sredini automobila ispod zadnje klupe i tako ne remeti balans i težište automobila koje je odlično proračunato. Dvije brojke su impresivne kao proizvod ovog hibridnog sklopa, a to su emisija CO2 gasova od samo 114 grama po kilometru, ali i prosječna potrošnja goriva, koje na našem testu nije pralazila 4 litra kombinovane vožnje na 100 km puta, što je podatak vrijedan poštovanja, obzirom da je riječ o benzinskom motru.

Vladimir Sestovic

Moramo istaći i jedan po nama bitan zaključak, a to je da je novi Ignis nadasve izbalansiran i upravljiv mali automobil, koji osim živahnog ubrzanja nudi i dinamične vozne karakteristie, sposoban je da brzo mijenja pravac, upravljač je direktan nalik sportskom, a osim standardno dobrog utiska koje pruža prednje MacPherson vješanje, zadovoljni smo i ponašanjem zadnjeg kraja automobila pri većim brzinama. Vješanje je nazad nezavisno, modifikovani DeDion ili poprečna aksa, sa spiralama i amortizerima, tipa MultiLink. Kočioni sistem čine naprijed ventilirajući diskovi, dok su pozadi doboši. Pneumatici su dimenzije175/60 R16.

Nakon višednevnog testa, moramo reći da smo uživali za upravljačem novog Ignisa. Očekivali smo, svakako, dosta pozitivnih parametara, ali nas je ovaj ambiciozni krosover uvjerio da ima i svojih prikrivenih prednosti. Na kraju ponovo ističemo, savršeno implementiran i koncipiran hibridni pogon, koji tiho ali efikasno obavlja svoj dio posla.