Novi Jeep Compass na testu Motorsport Magazina

Modeli koji su pronosili slavu američkog automobilskog giganta Jeep, još od prve polovine prošlog vijeka bili su isključivobazirani na savladavanje terenskih prepreka u vožnji. Off Road je od prvog dana u DNK ovog brenda, a zbog ogromne tradicije i kvaliteta, ne čudi stalni rast njihove globalne prodaje, pogotovu na velikim tržištima. Posljednjih petnaestak godina automobilska klijantela diktira neke nove standarde. Sve više se pribjegava tom populatnom SUV segmentu, koji je zbog masovnosti podijeljen u nekoliko potkategorija. Tako razmišljaju i u Jeep-u, kada godine 2007. predstavljaju kompaktnog crossover-a, model Compass, koji se može sada već smatrati veoma uspješnim modelom. Prije svega zbog kontinuiranog rasta prodaje od prvog dana pa do danas, ali i po tome što za 14 godina imamo samo dvije njegove generacije, što nam dovoljno govori o pogođenoj koncepciji, ali i dizajnu ovog vozila koji je dugotrajan, decentan i dopadljiv.

Dizajnerski gledano nova, druga generacija u velikom dijelu zadržala je kompaktan, moderan izgled, sa nekim tradicionalnim elementima. Svjetlosne LED grupe dominiraju naprijed i pozadi, a silueta poklopca motora dojma se dugačkom radi sticanja utiska pravog američkog terenca. Bokovi automobila su izrazito visoki, a bočne staklene površine manjih su dimenzija. Najviše sličnosti sa izvornim Compass-om ovaj model ima u predjelu između A i C stuba gdje je zadržao prepoznatljivi genetski kod.

Druga generacija Compass-a dugačka je 4.394, širina vozila sa retrovizorima je 2.033, a visina iznosi 1.629mm. Međuosovinsko rastojanje je 2.636mm, dok je automobil težak 1.505 kg. Jeep u ponudi ima dvobojne kombinacije karoserije, ali je testni Compass bio jednobojni, srebrni metelik, što nam se posebno dopalo jer se lijepo dizajnirana krovna silueta ističe u srebrnoj boji, te su zamisli dizajnera ovako jasnije uočljive. Skladan dizajn sa bočne strane upotpunjuju 18-inčni točkovi od lake legure sa pneumaticima dimenzije 225/55 R18.

Testirani model druge generacije najopremljenija je verzija u gami, naravno riječ je o nivou opreme Limited, dakle sam vrh ponude, a vozač i saputnici nijesu uskraćni za bilo koji ugođaj tokom vožnje, a koji Jeep ima u ponudi. Spolja su tu krovni nosači, kvake i retrovizori u boji automobila, prednja svijetla za maglu sa opcijom paljenja pri skretanju, aluminijski točkovi, LED rasvjeta, ksenon farovi, automatsko regulisanje dugih svjetala, hromirani detalji, tonirana zadnja stakla, itd.

Kada otvorite vrata, odmah primijetite da je prostor za putnike izuzetno kompaktan i moderan. Na najbolji mogući način iskombinovani su američka funkcionalnost i italijanski šarm, a sve to zaokruženo visokim nivoom završne obrade kakav se i očekuje u jednom automobilu ovog segmenta.

Testirani Compass ima enterijer dominantno crne boje i nenametljivo, ali sigurno plijeni sve one koji otvore neka od vrata. Kod Jeep-ovih automobila pri ulasku u prostor za putnike očekujete mnogo manje udobnosti i komfora, a više spartanskog karaktera, međutim druga generacija Compass-a demantovala nas je u više aspekata. Prije svega dopala nam se ergonomija sjedišta i mogućnost njihovog podešavanja, pa se tako sa lakoćom može zauzeti sportska pozicija sjedjenja i pozicije upravljača (koju smo u redakciji rado odabrali), ali i ona viša, za vozače koji vole nešto lagodniju vožnju i koji ne broje znakove i linije na putu. Kada smo kod upravljača, njegova ergonomija i sam volumen su za svaku pohvalu. Podsjeća nas tokom vožnje na neki od sportskih premium automobila. Nekoliko dana bili smo maksimalno prepušteni uživanju u vožnji na otvorenom putu i perfektnoj izbalansiranosti Compass-a, pa smo često zaboravljali da i pogledamo prostor oko sebe. A ako se pažljivo osvrnete, vidjećete bogat spektar dodatne opreme i pametnih sistema iplementiranih u vozilu. Prije svega, 8,4-inčni Navi Radio sa Uconnect sistemom, pomoću kojeg povezujete automobil sa vašim pametnim uređajem. Nas je dojmio vrhunski kvalitet zvuka stereo sistema, po čemu je inače američki proizvođač poznat. Mnoštvo komandi za kontrolu konekcije imate baš na upravljaču i u predjelu prstiju iza upravljača, sve u cilju da ruke vozača uvijek budu na upravljaču, bezbjednosti radi. Instrument table je sačinjena od pokazivača brzine desno i broja obrtaja lijevo, kao i centralnog multifunkcionalnog displeja koji ima ulogu putnog računara, al očitava podatke sa parking senzora i prepun je korisnih informacija.

Na centralnoj konzoli ispod velikog LCD displeja nešto niže smještene su komande automatskog klima uređaja, a u predjelu oko ručice mjenjača opciono je džojstik za kontrolu pogona na sva četiri točka, dok je naš automobil na testu imao samo pogon na prednje točkove. Pošto smo ovog Compass-a vozili u zimskim uslovima na putu, nijesmo stekli utisak da mu nedostaje 4×4 pogon, čak štaviše, sa lakoćom savladava date uslove na putu, kišu, snijeg i poledicu, uz bolje ubrzanje i manju potrošnju u odnosu na model sa dodatna dva pogonska točka. Ipak beskrajno vjerujemo Jeep-u u ovim uslovima čak i samo sa prednjim pogonom, tradicija je na strani amerikanaca.

Compass nas je blago rečeno oduševio načinom na koji je vozi, svojom upravljivošću, direktnim reakcijama na komande upravljačem, čak i u uslovima mokrog kolovoza. Njegova izbalansiranost i pomalo sportski podešen donji postroj prije svega obezbjeđuju veliku sigurnost u vožnji, ali i lakoću upravljanja. Odličan obrtni moment od 270 Nm od pomoći je na međugradskim relacijama, pogotovu u pripremi obilaska drugog vozila, čini se da u svakom trenutku i u bilo kom stepenu prenosa imate dovoljan broj obrtaja da obiđete sporije vozilo. Kočnice su na visokom nivou, na pritisak papučice djeluju direktno i efikasno, elektronski su kontrolisane, pa će se automobil lako i bezbjedno zaustaviti i u iznenadnim situacijama.

Kao što smo rekli, ovaj izvrsni 1,3 litarski , benzinski turbo motor ubrzava do 100 km/h za 9,2 sekundi, na testu je trošio, po nama izuzetnih 6,8 litara u prosjeku na 100 kilometara puta, a maksimalna brzina iznosi 200 km/h. Pogonski agregat je elastičan, a sedmostepena automatska transmisija sa mogućnošću manuelnog odabira brzina, je tako dobra, da žargonski rečeno, čita misli vozača.

Vladimir Sestovic

Bezbjedost testiranog Compass-a na visokom je nivou, sve je urađeno po posljednjim standardima, a pregršt elektronskih sistema asistencije preuzeće odgovornost na sebe u trenutku kada je potrebno. Navedimo da je Compass Limited opremljen još: ESP elektronskom kontrolom stabilnosti, TCS sistemom protiv proklizavanja pogonskih točkova, limitatorom brzine, vazdušnim jastucima i bočnim zavjesama naprijed i pozadi, automatskim paljenjem svjetala, sistemom kontrole pritiska u pneumaticima, BSC kočionim stabilnosnim sistemom, HSA pomoćnim sistemom prilikom kretanja na uzbrdici, parking senzorima i seznorima upozorenja u slučaju promjene kolovozne trake i vozila u mrtvom uglu, zatim elektronskom parking kočnicom, ambijentalnim LED osvjetljenjem, kamerom za vožnju unazad, itd…

Mogli bismo nabrajati u nedogled, ali dalje otkrivanje novog Compass-a trudićemo se da vam u narednom periodu omogućimo nekim dužim testom.

Servisni interval je na 15.000 pređenih kilometara ili jednom godišnje. Garancja na mehaniku je 4 godine ili 120.000 km, garancija na boju 3 godine, a 8 godina na antikorozivnu zaštitu. Cijena testiranog modela iznosi 24.500 Eura, sa uračunatom carinom i PDV-om.

Na kraju još jednom moramo reći da smo u mnogim segmentima testiranja, prijatno iznenađeni, čak i oduševljeni novim Compass-om i da ga toplo preporučujemo svim istinskim ljubiteljima vožnje i dobrih, šarmantnih i automobila sa karakterom.