NOVI FORD BRONCO: GOSPODAR BESPUĆA

U američkoj autoindustriji teško je nabrojati sve legendarne automobile koji su nešto značili u svijetu automobilizma i koji su decenijama postavljali dizajnerske trendove i nametali ih čak i u Evropi. Ukoliko ovaj spisak suzimo na terenska vozila i dalje je težak zadatak pred nama. Američki proizvođači rodonačelnici su kategorije terenaca ili danas popularne SUV kategorije, a jedan od ključnih brendova u ovoj priči je Ford i njihov model Bronco. Bronco je jedan od najznačajnijih modela u istoriji Forda iz razloga što je njihov prvi velikoserijski terenac, nakon modela koji su služili za potrebe vojske. Bronco je prvi put predstavljen 1966. godine, a u godinama i decenijama koje slijede ispisao je bogate stranice Fordove istorije i postao američka urbana legenda koja se proizvoila u milionima primjeraka i predstavljala veliku konkurenciju na terenima i bepućima Jeep-u CJ 5 i International Harvesteru.

Prva generacija koja se proizvodila od 1966-1977. godine kolekcionarski je najskuplja i cijena jednog od ovih modela nerijetko je oko 100 hiljada američkih dolara. Svaka od naredne četiri generacije samo je popravljala tržišne rezultate i pravila od imena Bronco pravi mit. Sve do 1996. godine, kada je posljednji model sišao sa proizvodne trake kako bi usutupio mjesto modelu Expedition, jer je procjena menadžmenta kompanije bila takva da za terence sa troja vrata na tržištu više nema mjesta.

Danas je autoindustrija sve više okrenuta trendu da se stare, zaboravljene karoserijske forme ponovo stave na točkove i da im se sjaj novog vrenema, pa je i Bronco na oduševljenje svih ljubitelja ovog modela došao na red za ponovni početak proizvodnje. Prativši kako to vješto radi američki proizvođač Jeep i kako iz generacije u generaciju dotjeruju model Wrangler i Ford je krenuo stopama starog rivala, pa je jedan od prvih poteza bio predstavljanje verzije Bronca sa petoro vrata, uz tradicionalnu verziju sa troje vrata. Novitet je predstavljen uz najavu da pruža čvrstoću pikap kamioneta iz F Serije. Već na prvi pogled vidi se da je riječ o pravoj, spartanskoj formi terenca, spremnoj da u svakm trenutku siđe sa asfalta i nastavi da se dominantno kreće po bilo kom terenu.  Ovalni farovi sa dugačkom maskom hladnjaka i velikim natpisom “BRONCO” (na istom mjestu gdje se kod ostalih vozila nalazi oznaka Forda) su prepoznatljivi detalji, a vlasnik će imati opciju da za nekoliko minuta skine vrata i krov i da na taj način uživa u terenskoj vožnji.

Kada spominjemo masku hladnjaka, da kažemo da će u izboru biti sedam različitih, zavisno od želje vlasnika. Ona se može dobiti u istoj boji kao ostatak vozila, ali i izrađena od plastike, za one koji bi da uživaju u ekstremnom Of Roadu.

Kupci na početku prodaje mogu poručiti isključivo model prve edicije. On će činiti okosnicu prodaje i biće opremljen beskompromisno, kako po pitanju luksuza, tako i za potrebe unaprjeđenja terenskih mogućnosti. Ali, nekoliko meseci kasnije, na raspolaganju će biti još sedam varijanti za izbor.

Base  je, kako mu ime kaže, osnovni model i ima između ostalog 30-inčne pneumatike. Slijedi Big Bend sa 32-inčnim, a zatim i Black Diamond  sa modifikovanim ogibljenjem i boljom zaštitom ispod vozila. Ford očekuje da će se većina kupaca da se odluči za WilldTrak opciju opreme. Po uzoru na popularni model Ranger, WildTrak uključuje V6 agregat, 35-inčne pneumatike i namijenjen je vožnji po pustinjskom pijesku. Model sa opremom Bad Lands konkuriše Wrangleru Rubikon, što znači da mu je osnovna namjena lagano krstarenje po kamenitim terenima. Za kraj tu je model koji se zove, Sasuatch, što je na engleskom jeziku ime za mitsko biće “Veliko stopalo”. Proizvođač je siguran da će ova verzija biti u stanju da se nadmeće na profesionalnim pustinjskim relijima, i to onakav, kakav izađe direktno iz fabrike, a da bi uspio u takvom podvigu  Ford ga je opremio 17-inčnim felgama, 35-inčnim terenskim Goodyear Territory pneumaticima, dugim prenosnim odnosom i maksimalnom zaštitom ispod i sa bočnih strana vozila. Spomenute izmjene je takođe moguće dodati na svakom drugom nivou opreme.

Ford je posvetio mnogo vremena pri izradi ogibljenja da bi se dobio ultimativni terenac današnjice. Prednje ogibljenje je nezavisno, dok između zadnjih točkova Bronco ima diferencijal sa ograničenim proklizavanjem (Limited slip). Kombinacija 35-inčnih točkova i klirensa od preko 29 cm nadmašuje čak i čuveni Ford F-150 Raptor.

Sa mehaničke strane u ponudi se nalaze dva turbo benzinca. Onaj osnovni zapremine 2,3 litra razvija 270 konjskih snaga i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta, dok opcioni 2,7-litarski motor stiže sa 310 konja i 542 Nm. Pogon na sva četiri točka je standardan na svim verzijama. Manji od dva agregata je dostupan sa standardnom sedmostepenom manuelnom transmisijom, gdje je prva brzina izuzetno kratka i namijenjena uglavnom za sporu vožnju po teškim terenima, ali za ekstra novac vlasnik može da doplati i za desetostepeni “automatik” mjenjač.

Ford je obavio veliki posao kod nastanka ovog modela, preko brazilske filijale i modela Troller, koji je već duži niz godina Fordu služio kao svojevrstan poligon za ispitivanje. U početku se mislilo da će Troller samo preko noći promijeniti ime i postati Bronco, ali fabrika je ipak napravila nešto novo.

Posljednju deceniju u Americi izuzetno je popularno takozvano of-roadersko hodočašće. To je posjeta državi Utahi (Juti), gradu Moab i penjanje na čuvene crvene stijene kroz dolinu indijanskih skulptura. Neprikosnoveni su do sada na tom terenu bili Jeep Wrangler i Hummer H1, ali mi znamo da je Ford Bronco zajedno Internešnal Harvesterom gospodario ovim bespućima prije njih. Evo prilike da ljubitelji kulta Moaba i Bronca ponovo budu srećni.