Aston Martin Vantage F1 Edition

Povratak u Formulu 1 nakon više od 60 godina i preuzimanje polovine „dužnosti“ Safety i Medical Car od Mercedesa na F1 trkama jednostavno se moralo nekako obilježiti, a ima li boljeg načina nego li lansiranje specijalne edicije aktuelnog modela. Tako je pred nama Vantage F1 Edition, ekstremnija verzija aktuelnog Vantage, koja je inspirisana Safety Car vozilom, što će reći da je vizuelno još agresivniji od „običnog“ modela, kao i da ima više snage, a uz sve to, homologiran je za redovni saobraćaj.

Izvor: topspeed.rs

Predstavljene su dve verzije – standardni kupe kao i roadster varijanta (slobodno ga možemo nazvati i Volante), koji se u odnosu na „obični“ Vintage razlikuju po većim naplacima, od 21 inč, novom aerodinamičkom paketu koji obezbjeđuje više prianjanja, drugačijem „grilu“ kao i brojnim detaljima od ugljeničnih vlakana.

Snaga koju pruža 4,0-litarski V8 twin-turbo je porasla za 25 KS te sada iznosi 535 „konja“, dok je obrtni moment od 685 Nm, iako isti, sada dostupan u širem dijapazonu broja obrtaja. Uz to, i 8-stepeni automatski mjenjač sada brže mijenja stepene prenosa.

Kada je riječ o donjem postroju, Vantage F1 Edition je dodatno ukrućen kako bi se poboljšala vozna dinamika i agilnost, unaprijeđen je i sistem oslanjanja, sa tvrđim oprugama i novim amortizerima. Takođe, i sistem upravljanja je usavršen u cilju još boljeg osjećaja i veće količine povratnih informacija s puta.

Cijena Vantage F1 Edition startuje od 162.000 eura u Nemačkoj, a prve isporuke su planirane za maj ove godine.