Predstavljen novi Peugeot 308: Prvi „LAV“ sa novim logom

Peugeot je predstavio novu, treću generaciju modela 308, koji je ujedno postao i prvi serijski automobil koji nosi novi logo kompanije.

Nova, treća generacija popularnog Peugeotovog modela 308, prema očekivanjima, vizuelno je usaglašena sa ostatkom game aktuelnih modela, što će reći da je prednji dio dobio veoma atraktivan izgled – veliki gril, izdužene svjetlosne grupe i vertikalna LED dnevna svjetla.

Ono što je još važnije jeste da je EMP2 platforma na kojoj se nalazi, omogućila i za 55 milimetara veće međuosovinsko rastojanje, a i sam automobil je duži za nekih 110 mm od prethodnika. Uz visinu koja je manja za 20 mm, nova generacija izgleda znatno agresivnije i sportski.

Što se tiče pogonskih jedinica, Peugeot je tu prilično izdašan, te je novi 308 dobio kako 1,2-litarski trocilindarski benzinac od 110 ili 130 KS, tako i 1,5-litarski HDi dizel od 130 „konja“. Uz njih, ponuđena je i plug-in hibrid verzija od 150 ili 180 KS koju čine četvorocilindarski turbo benzinac i elektromotor od 110 „konja“.

Enterijer je takođe u skladu sa nedavno predstavljenim modelima ove marke, što će reći unaprijeđenim i-Cockpit sistemom koji podrazumijeva digitalnu instrument tablu i veliki centralni displej infotejnment uređaja, osjetljiv na dodir, dijagonale 10 inča.

Treba napomenuti i to da je novi 308 opremljen Drive Assist 2.0 sistemom koji je korak dalje ka autonomnoj vožnji budući da je u njega inkorporirana detekcija vozila u mrtvom uglu, ali sada i na većim razdaljinama, zatim upozorenje na saobraćaj u zadnjoj polusferi, pomoć pri parkiranju od 360 stepeni, itd.

Interesantno je i to da je novi Peugeot 308 ujedno i prvi automobil ove francuske marke koji će imati na masci novi logotip, predstavljen nedavno.

Cijene novog 308 za sada nisu poznate, ali se očekuje da će biti neznatno više u odnosu na odlazeći model. Kako je najavljeno, u prodajnim salonima širom Evrope trebalo bi da se pojavi krajem proljeća ove godine.

Fotografije: Peugeot press materijal