CYAN LYNK & CO 03 TCR

Već drugu godinu zaredom u Svjetskom šampionatu turističih automobila WTCR gledamo dominantne plave automobie u gridu, tačnije tri automobila. Da, dobro ste vidjeli, ali ko je taj stranac među dobro poznatim brendovima koji se decenijama bore za prevlast u ovoj klasi? Ni manje, ni više, riječ je o kineskom automobilu Lynk & Co 03, kompaktnom sedanu koji je na tržište plasiran u oktobru 2018. godine, a koji je zahvaljujući Cyan Racing-u ugledao svjetlost staza svjetskog šampionata. Ovo je posljednja riječ tehnologije švedskog tjunera Cyan, nekada odjeljenja Flash Ingeneering ili možda još poznatijeg kasnije kao Polestar, koji je ostavio neizbrisiv pečat u velikom dijelu Volvovih uspjeha na trkačkim stazama. Cyan Racing i kineski Lynk C Co 03 već u prvoj sezoni WTCR šampionata osvojili su konstruktorsku titulu, ispred, vjerovali ili ne, Hyundai-ja i Honde, a u ovogodišnjoj sezoni opet sun a čelnoj poziciji, uz velike izglede da odbrane titulu. Za upravljačem prije svih legenda Touring automobilizma Yvan Muller, zatim šveđanin Thed Bjork i francuz Yan Erlacher, inače sestrič Yvana Mullera.

Iz ovog tima poručuju da su se trudili da naprave pouzdan i brz automobil za sve staze i vremenske uslove.

Cyan Link pod haubom ima četvorocilindrični, turbo motor, zapremine 1969 ccm, snage 528 konja pri 7800 obrtaja i maksimalnog obrtnog momenta od 504 Nm pri 4500 obrtaja.

Transmisija je sekvencijalna, sa 6 stepeni prenosa i ručicama za promjenu stepeni na upravljaču, a vrijeme promjene stepena prenosa iznosi svega 60 milisekundi. Od 0-100km/ Cyan Lynk ubrzava za 4,4 sekundi, a do 200km/h za svega 10 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 310 km/h.

Točkovi su 20-inčni naprijed i pozadi, sa pneumaticima dimenzije 285/30 R20. Amortizeri su Ohlins, a kočioni diskovi naprijed ventilirajući 378mm, uz šestoklipna kliješta, a pozadi debljine 290mm, uz dvoklipna kočiona kliješta. Težina automobila iznosi 1287kg.

Civilna verzija Lynk & Co je postavljena na CMA modularnoj platformi koju koriste i vozila marke Volvo. Svojim izgledom privlači pažnju gde god da se pojavi, a obzriom na činjenicu da je riječ o kineskom automobilu, može se reći da “civilnu” verziju krase i moćni 1.5 turbo agregati koji isporučuju od 156 i 180 konja, kao i 2.0 agregat sa 190 konjskih snaga. Mjenjači  mogu biti opciono manuelni sa 6 stepeni prenosa i automatski sa 7 sedmostepeni.