Ručno izrađeni Cafe racer inspirisan Hondom CBX 750

U istoriji Honde veliki je broj „Sport touring“ modela dvotočkašam a u svom vremenu, osamdesetih godina karakterističan je bio CBX 750, prethodnik kultnog CB „turera“. Tih godina je CBX 750 osim modernog izgleda imao i revolucionarni linijski pogonski agregat sa 16-ventilskom glavom, ali ovaj model nije nije kasnije na tržištu zaživio poput svog prethodnika. Danas, nakon više od 30 godina, iz Njemačke, tačnije grada Cottbus, stiže nam interpretacija modela CBX 750 iz 1984. godine, u vidu koncepta, a ovaj dvotočkaš izrađen je vjerovali ili ne u kućnoj garaži.

Zaljubljenik u motocikle po imenu Chris Scholtka riješio je da svoj koncept ipak kreira u „cafe racer“ stilu, dakle klasični „monocoque“ jednosjed u duhu novog vremena. Inspiracija za ovu formu motocikla bio je BMW R100R. Upotrijebio je na ovom konceptu viljuške, kao i kompletno prednje i zadnje vješanje sa Yamahe R1 iz 2009. godine. Prednja viljuška je obrnutog tipa ili „up side down“, dok je zadnja viljuška multilevel. Naprijed je točak 16-inča, dok je pozadi 18-inčna felga sa Pirelli pneumatikom. Sa modela R1 Chris je zadržao kočiona kliješta, koja je upotpunio novim kočionim diskovima prečnika 320mm, naravno proizvođača Brembo. Ram je cjevasti, poprečno ukrućen motorom i rezervoarom, kao i dojagonalnim ukrućenjima ispod sjedišta.

Izgled ovog motocikla njemac je sam dizajnirao, kao i kombinaciju boja.

Pogonski agregat je autentičan Hondin, zapremine 750 ccm, četvorocinindrični sa 16-ventilskom glavom, a prilagođen je novom vremenu i zadovoljava standarde o emisiji izduvnih gasova.

Izvor: bikeexif