NOVI LAND ROVER DEFENDER: Nakon sedam decenija fabrika okreće novi list!

Stari Land Rover Defender je otišao u legendu 2016. godine kada je nakon gotovo sedam decenija okončana serijska proizvodnja vozila koje je od svog nastanka pa do kraja imalo prepoznatljiv retro izgled kockastog terenca, uz povremene, ali neznatne kozmetičke  restilizacije karoserije. Sve što je u proteklih sedam decenija fabrika inovirala na legendarnom Defenderu bilo je u skladu sa prvobitnim, vječnim dizajnom, koji će nažalost istinskih ljubitelja automobila i originalnih dizajnerskih rješenja svoje mjesto ubuduće tražiti u uređenim garažama ljubitelja, a zašto ne i u muzejima?

Nove karoserijske forme idu tako daleko, vode nas na put bez povratka, čini se, dovode do apsurda, ali, pitamo se u čijem je interesu ovakva dizajnerska politika.

Da li velike fabrike griješe što zadržavaju izgled modela: Jeep Wrangler, Mini Cooper, Fiat 500, Mitsubisi Pajero, Volks Wagen “Buba”, Mercedes G class, Chevrolet Camaro,… Da možda njihovi dizajneri nijesu staromodni? Ili ipak pokušavaju da spasu ono malo tradicionalnog što je ostalo u današnjoj autoindistriji, a to je dizajn…

Ovo su svakako pitanja za budućnost, a mi  ćemo se u narednim pasusima osvrnuti i na tehničke podatke koji su u ovoj priči zaista u drugom planu.

Land Rover Defender će i dalje, prema riječima čelnih ljudi, imati izvanredne terenske vozne karakteristike tipične za prethodnika.

Pojedini stilski elementi inspirisani su dizajnom originalnog automobila, no ipak, Land Rover je u velikoj mjeri ublažio oštre linije prethodnog modela, što je narošito uočljivo kada se vozilo posmatra sa prednje strane.

U početku će kupcima biti ponuđena dva dizelska motora, zatim jedan 4-cilindrični benzinac, kao i benzinac sa 6 cilindara i blagim hibridnim pogonom.

Land Rover planira da 2020. na tržište plasira i plug-in-hibridni Defender.

Bazični dizelaš je 2.0 SD4 sa 200 ks, a onima koji žele više snage na raspolaganju, tu  je agregat iste zapremine, ali sa 240 ks.

Osnovnu benzinsku verziju čini 2.0 Si4 sa 300 “konja”, a u vrhu ponude je pomenuti 6-cilindarski 3.0 i6 sa blagim hibridnim pogonom, ukupne snage od 400 ks.d Rover promo

Land Rover je predstavio obije kaorserijske varijante “90”, sa 3 vrata i veću, “110” sa 5 vrata i 7 sjedišta. Snaga se prenosi na sva 4 točka putem permanentnog 4×4 pogona, a kao opcija može se naručiti i sistem vazdušnog oslanjanja.

U tom slučaju, klirens automobila (odstojanje od tla) iznosi gotovo 30 cm.

Napadni ugao koji može da savlada novi Defender iznosi 38 stepeni, dok je silazni 40 stepeni. U Land Roveru kažu da je novi model u stanju da prođe kroz vodenu prepreku dubine 90 cm.

Unutrašnjost je i dalje prilično britanski, konzervativno dizajnirana, sa jednostavnim, pravougaonim geometrijskim oblicima i pravim linijama, ali obiluje luksuznim, savremenim tehnološkim sadržajima, uključujući 10-inčni ekran multimedije.

Veća verzija “110” dostupna je sa i sa tri reda sjedišta (za 7 putnika), dok su i Defender 90 i 110 na raspolaganju sa opcionom spojenom prednjom klupom na kojoj mogu da se smjeste tri osobe. U tom slučaju, u automobilu ima mjesta za 6 putnika u dva reda sjedišta.

Novi Land Rover Defender imao je “premijeru” na Sajmu automobila u Frankfurtu, 10. septembra.

Period koji je pred nama  pokazaće nam neke nove brojke i procente, tržišni rezultati novog Defendera biće vrlo brzo vidljivi, a nama preostaje da vidimo da li neki novi trendovi, tehnologije i neki novi kupci mogu da učine to, da se nepovratno baci u zaborav onaj “pravi” Defender ili će se kroz nekoliko godina opet pribjeći izvornoj verziji koji čuva sedam decenija tradicije.

Bliska budućnost pokazaće nam i to da li će njemački gigant BWM ući u partnerstvo sa indijskom firmom Tata Motors ili će u svoje vlasništvo posve preseliti Land Rover i Jaguar i vratiti ih u Evropu.