DE TOMASO SE VRATIO! Upoznajte novi P72

De Tomaso je jedan od onih čistokrvnih sportskih brendova porijeklom iz Italije, tačnije Modene, koji je u drugoj polovini dvadesetog vijeka doživio procvat i bio nedostižan mnogim zaljubljenicima u četvorotočkaše. Bilo je u istoriji De Tomasa mnogo kultnih modela, koje smo mogli vidjeti samo na naslovnim stranicama omiljenih magazina, modeli poput: Vallelunga, Mangusta, Pantera, Guara,…

Ovog puta, pred nama je model P72, u čast 60-og rođendana fabrike, a prva vijest koja nas raduje jeste ta da će tradicija ugradnje Fordovih pogonskih agregata u ovim italijanskim automobilima biti nastavljena, a riječ je ovog puta o Fordovom 5.0 – litarskom benzincu, snagžnom 700 konja pri 7.500 o/min, koji će biti uparen sa šestostepenim manuelnim, ponavljamo manuelnim mjenjačem. Po svemu sudeći, novi vlasnici De Tomasa opsjednuti su održavanjem tradicije, duha i DNK ove slavne kuće. Iz kompanije poručuju da „ne dolaze u obzir“ električne, kao ni turbo verzije motora u perspektivi, jer njihovom automobilu ne treba snaga veća od 1000 konja.

Ova limitirana edicija nameće se kao rival McLarenu Senna ili Porscheu 918 Spider, a „odlschool“ verzija hiper automobila nazvana P72 koštaće 750.000 Eura.

Postoje glasine da bi se ovaj automobil mogao naći na startnom „gridu“ LeMansa 2021. godine, no vidjećemo kakav nas razvoj događaja u bliskoj budućnosti očekuje.