Cyan Lynk & Co 03 WTCR

Početak sezone u svjetskom WTCR šampionatu turističih automobila obiležio je povratak velikih šampiona poput Andy Priaulx-a i Alexa Farfusa, ali i ulazak u šampionat čak osam mladih vozača koji su se prvi put našli u ovom takmičenju. No, ipak vjerujemo da je najveći broj pratioca WTCR-a iznenadio novi, plavi automobil na gridu, tačnije četiri automobila. Da, dobro ste vidjeli, ali ko je taj stranac među dobro poznatim brendovima koji se decenijama bore za prevlast u ovoj klasi? Ni manje, ni više, riječ je o kinesko-švedskom automobilu Lynk & Co 03, kompaktnom sedanu koji je na tržište plasiran u oktobru prošle godine, a koji je zahvaljujući Cyan Racing-u ugledao svjetlost staza svjetskog šampionata. Ovo je posljednja riječ tehnologije švedskog tjunera Cyan, nekada odjeljenja Flash Engeenering ili možda još poznatijeg kasnije kao Polestar, koji je ostavio neizbrisiv pečat u velikom dijelu Volvovih uspjeha na trkačkim stazama. Cyan Racing, uz partnerstvo Geely Group Motorsporta i novi automobil Lynk & Co 03 ove godine nastupaju sa vozačkom postavom u sljedećem sastavu: Yvan Muller, Andy Priaulx, Thed Bjork i Yann Erlacher.

Iz ovog tima poručuju da automobil nikada ne smije da iznenadi vozača, čak ni u slučaju pobjede, pa se to odnosi i na model Lynk 03, jer su se trudili da naprave pouzdan i brz automobil za sve staze i vremenske uslove.

Cyan Link pod haubom ima četvorocilindrični, turbo motor, zapremine 1969ccm, snage 528 konja pri 7800 obrtaja i maksimalnog obrtnog momenta od 504Nm pri 4500-7000 obrtaja.

Transmisija je sekvencijalna, sa 6 stepeni prenosa i ručicama za promjenu stepeni na upravljaču, a vrijeme promjene stepena prenosa iznosi svega 60 ms. Od 0-100km/ Cyan Lynk ubrzava za 4,4 sekundi, a do 200km/h za svega 10 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 310 km/h.

Točkovi su 20-inčni naprijed i pozadi, sa pneumaticima dimenzije 285/30 R20. Amortizeri su Ohlins, a kočioni diskovi naprijed ventilirajući 378mm, uz šestoklipna kliješta, a pozadi debljine 290mm, uz dvoklipna kočiona kliješta. Težina automobila iznosi 1287kg.