UNIKAT IZ MARANELLA: Ferrari P80/C

Ferrari nastavlja sa predstavljanjem unikatnih modela, razvijenih na osnovu postojećih modela, za ultrabogate VIP klijente koji žele da se razlikuju i da u svojoj kolekciji imaju „propetog konjića“ kojim se niko drugi na svijetu ne može pohvaliti. Tako je nastao P80/C, automobil namijenjen za trkačku stazu, dakle, bez homologacije za redovni saobraćaj, baziran na modelu 488 GT3 (50 mm duže međuosovinsko rastojanje u odnosu na 488 GTB), a kojem je VIP klijent želio da „udahne“ duh prošlosti legendarnih modela Dino 206 S i 330 P3/P4.

Kompletna karoserija automobila izrađena je od ugljeničnih vlakana, a prema reijčima Ferrarijevih inženjera, budući da P80/C nije morao da se drži strogih FIA pravila GT3 klase, unaprijeđena je i aerodinamika, uz rješenja primijenjena u Formuli 1.

Ferrari još uvijek nije objavio podatke o performansama, ali se pretpostavlja da je pogonska jedinica 3,9-litarski V8 turbo motor, sličan kao i u 488 GT3, ali bez limitatora brzine. Poređenja radi, u 488 GTB ovaj motor oslobađa 670 konjskih snaga.

Naravno, nije saopštena ni cijena, ali već možete pretpostaviti da je ona milionska, budući da 488 GT3 košta oko 530.000 eura…

 

Foto: FerrariFoto: Ferrari

Foto: FerrariFoto: Ferrari

Foto: FerrariFoto: Ferrari

Foto: FerrariFoto: Ferrari

Foto: FerrariFoto: Ferrari

Foto: FerrariFoto: Ferrari