News

Diesel Avio Double gorivo i u Crnoj Gori: Visoko pročišćeno i aditivirano gorivo

Press konferencija prezentacije Diesel Avio Double Filtered goriva

Dana 29.04.2021. godine u Podgorici, održana je press konferencija, kojom prilikom je predstavljen, novi proizvod na crnogorskom tržištu goriva, Diesel Avio Double Filtered premijum proizvod koji se od skora može naći na Jugopetrolovim EKO benzinskim pumpama. Riječ je o tehnologiji filtriranja avionskog goriva od sada primijenjena i na euro dizel gorivo.

Uz prisustvo većeg broja novinara i gostiju, prisutnima se prvo obratio izvršni direktor kompanije Jugopetrol AD, gospodin Vasilis Panagopoulos, o konstantnom tehnološkom unaprijeđenju kompanije, koje traje, već, više od sedam decenija, sa posebnim osvrtom na posljednje četiri godine, gdje su uložena velika sredstva na širenje poslovne mreže i projekte modernizacije i isporuka goriva tržištu Crne Gore sa strogo kontrolisanim kvalitetom.

Vasilis Panagopoulos (foto: Jugopetrol AD)
Foto: Motorsport Magazin

Direktor sektora operativnih poslova i logistike kompanije Jugopetrol AD, gospodin Veselin Gačević, govorio je o načinu duplog filtriranja goriva i uklanjanju čestica nevezane vode i prljavštine. Objasnio je da Diesel Avio Double Filtered gorivo se sipa na posebno opremljenim stanicama za točenje, koje posjeduju i specijalni filter, koji se u dodiru sa vodom, odmah pretvara u pihtijastu masu i sprečava odlazak iste u rezervoar automobila.

Veselin Gačević (foto: Jugopetrol AD)

O značaju aditiva koji se nalaze u ovom gorivu, govorio je putem video linka, gospodin Gergely Czeske, predstavnik renomiranog Totala, proizvođača dodataka gorivu. Rekao je da je riječ o visoko pročišćenom i aditiviranom gorivu, koje značajno poboljšava rad motora. To znači da značajno povećava cetanski broj između +2 I +3 jedinica, koje u kombinaciji sa odličnom zaštitom od pjenušanja, omogućava poboljšane performance motora, bolje ubrzanje i povećanu snagu motora. Smanjuju buku motora do 20% i obezbjeđuje mirniji rad. Obezbjeđuju visok nivo čistoće sistema za ubrizgavanje, što doprinosi optimalnom ubrizgavanju zahvaljujući performansama čišćenja i održavanja čistoće. Smanjuju emisiju izduvnih gasova i obezbjeđuju uštedu goriva nakon prvog punjenja rezervoara. Efikasno štite od korozije motora i sistema za gorivo, čime se produžava vijek trajanja motora i smanjuju troškovi održavanja.

Diesel Avio Double Filtered je idealno gorivo i za profesionalna i teška vozila sa dizel motorima Euro 5 i Euro 6 standardom.

PEUGEOT 208 NAJPRODAVANIJI U EVROPI

U trenutku kada brend predstavlja potpuno novi identitet i modernizovaniji i elegantniji novi logotip koji prati redizajn vozila, PEUGEOT 208 i SUV PEUGEOT 2008 nastavljaju da nižu uspjehe. U februaru je na vrhu najprodavanijih vozila u Evropi bio upravo PEUGEOT 208 sa 18.375 isporučenih primjeraka. Sledi ga PEUGEOT 2008 koji je stigao do 17.120 novih vlasnika, što je takođe najbolji evropski rezultat u SUV segmentu. Takođe, zavidan rezultat ostvario je i PEUGEOT 3008 PHEV, koji se nalazi na drugom mjestu najprodavanijih hibridnih vozila sa 2.564 prodatih jedinica i zabilježenim rastom od 120%.

Najnovija generacija Peugeota 208, apsolutno odgovara globalnoj strategiji brenda koja ide u pravcu premijum društva, odskače od konkurencije prije svega po svom oštrom i hrabrom dizajnu koji sa sobom donosi novi talas energije i mladosti. Peugeot 208 je nova komponenta vizije budućnosti Brenda: ističe mladolik izgled i donosi svu svoju energiju, spontanost koja ističe vrijednosti Peugeot Brenda: najviša očekivanja, stil i emociju. Kao jedan od glavnih volume maker-a, svoj doprinos kompletnoj gami daje već ustaljenim karakteristikama: dizajn koji odiše samopouzdanjem uparen sa inovacijama i najnovijim tehnologijama.

S obzirom na to da se način korišćenja automobila konstantno mijenja, da je tranzicija na sve efikasnije motore velika šansa, nova 208-ica od samog starta nudi tri izbora kada je riječ o motorima: električni, benzin i dizel. I po prvi put svi isto izgledaju bez obzira na vrstu pogona. Postignutom rezultatu dodatno je doprinijela i električna verzija modela, PEUGEOT e-208, koja se na listi najprodavanijih električnih automobila nalazi na četvrtom mjestu.

NOVI FORD BRONCO: GOSPODAR BESPUĆA

U američkoj autoindustriji teško je nabrojati sve legendarne automobile koji su nešto značili u svijetu automobilizma i koji su decenijama postavljali dizajnerske trendove i nametali ih čak i u Evropi. Ukoliko ovaj spisak suzimo na terenska vozila i dalje je težak zadatak pred nama. Američki proizvođači rodonačelnici su kategorije terenaca ili danas popularne SUV kategorije, a jedan od ključnih brendova u ovoj priči je Ford i njihov model Bronco. Bronco je jedan od najznačajnijih modela u istoriji Forda iz razloga što je njihov prvi velikoserijski terenac, nakon modela koji su služili za potrebe vojske. Bronco je prvi put predstavljen 1966. godine, a u godinama i decenijama koje slijede ispisao je bogate stranice Fordove istorije i postao američka urbana legenda koja se proizvoila u milionima primjeraka i predstavljala veliku konkurenciju na terenima i bepućima Jeep-u CJ 5 i International Harvesteru.

Prva generacija koja se proizvodila od 1966-1977. godine kolekcionarski je najskuplja i cijena jednog od ovih modela nerijetko je oko 100 hiljada američkih dolara. Svaka od naredne četiri generacije samo je popravljala tržišne rezultate i pravila od imena Bronco pravi mit. Sve do 1996. godine, kada je posljednji model sišao sa proizvodne trake kako bi usutupio mjesto modelu Expedition, jer je procjena menadžmenta kompanije bila takva da za terence sa troja vrata na tržištu više nema mjesta.

Danas je autoindustrija sve više okrenuta trendu da se stare, zaboravljene karoserijske forme ponovo stave na točkove i da im se sjaj novog vrenema, pa je i Bronco na oduševljenje svih ljubitelja ovog modela došao na red za ponovni početak proizvodnje. Prativši kako to vješto radi američki proizvođač Jeep i kako iz generacije u generaciju dotjeruju model Wrangler i Ford je krenuo stopama starog rivala, pa je jedan od prvih poteza bio predstavljanje verzije Bronca sa petoro vrata, uz tradicionalnu verziju sa troje vrata. Novitet je predstavljen uz najavu da pruža čvrstoću pikap kamioneta iz F Serije. Već na prvi pogled vidi se da je riječ o pravoj, spartanskoj formi terenca, spremnoj da u svakm trenutku siđe sa asfalta i nastavi da se dominantno kreće po bilo kom terenu.  Ovalni farovi sa dugačkom maskom hladnjaka i velikim natpisom “BRONCO” (na istom mjestu gdje se kod ostalih vozila nalazi oznaka Forda) su prepoznatljivi detalji, a vlasnik će imati opciju da za nekoliko minuta skine vrata i krov i da na taj način uživa u terenskoj vožnji.

Kada spominjemo masku hladnjaka, da kažemo da će u izboru biti sedam različitih, zavisno od želje vlasnika. Ona se može dobiti u istoj boji kao ostatak vozila, ali i izrađena od plastike, za one koji bi da uživaju u ekstremnom Of Roadu.

Kupci na početku prodaje mogu poručiti isključivo model prve edicije. On će činiti okosnicu prodaje i biće opremljen beskompromisno, kako po pitanju luksuza, tako i za potrebe unaprjeđenja terenskih mogućnosti. Ali, nekoliko meseci kasnije, na raspolaganju će biti još sedam varijanti za izbor.

Base  je, kako mu ime kaže, osnovni model i ima između ostalog 30-inčne pneumatike. Slijedi Big Bend sa 32-inčnim, a zatim i Black Diamond  sa modifikovanim ogibljenjem i boljom zaštitom ispod vozila. Ford očekuje da će se većina kupaca da se odluči za WilldTrak opciju opreme. Po uzoru na popularni model Ranger, WildTrak uključuje V6 agregat, 35-inčne pneumatike i namijenjen je vožnji po pustinjskom pijesku. Model sa opremom Bad Lands konkuriše Wrangleru Rubikon, što znači da mu je osnovna namjena lagano krstarenje po kamenitim terenima. Za kraj tu je model koji se zove, Sasuatch, što je na engleskom jeziku ime za mitsko biće “Veliko stopalo”. Proizvođač je siguran da će ova verzija biti u stanju da se nadmeće na profesionalnim pustinjskim relijima, i to onakav, kakav izađe direktno iz fabrike, a da bi uspio u takvom podvigu  Ford ga je opremio 17-inčnim felgama, 35-inčnim terenskim Goodyear Territory pneumaticima, dugim prenosnim odnosom i maksimalnom zaštitom ispod i sa bočnih strana vozila. Spomenute izmjene je takođe moguće dodati na svakom drugom nivou opreme.

Ford je posvetio mnogo vremena pri izradi ogibljenja da bi se dobio ultimativni terenac današnjice. Prednje ogibljenje je nezavisno, dok između zadnjih točkova Bronco ima diferencijal sa ograničenim proklizavanjem (Limited slip). Kombinacija 35-inčnih točkova i klirensa od preko 29 cm nadmašuje čak i čuveni Ford F-150 Raptor.

Sa mehaničke strane u ponudi se nalaze dva turbo benzinca. Onaj osnovni zapremine 2,3 litra razvija 270 konjskih snaga i maksimalnih 420 Nm obrtnog momenta, dok opcioni 2,7-litarski motor stiže sa 310 konja i 542 Nm. Pogon na sva četiri točka je standardan na svim verzijama. Manji od dva agregata je dostupan sa standardnom sedmostepenom manuelnom transmisijom, gdje je prva brzina izuzetno kratka i namijenjena uglavnom za sporu vožnju po teškim terenima, ali za ekstra novac vlasnik može da doplati i za desetostepeni “automatik” mjenjač.

Ford je obavio veliki posao kod nastanka ovog modela, preko brazilske filijale i modela Troller, koji je već duži niz godina Fordu služio kao svojevrstan poligon za ispitivanje. U početku se mislilo da će Troller samo preko noći promijeniti ime i postati Bronco, ali fabrika je ipak napravila nešto novo.

Posljednju deceniju u Americi izuzetno je popularno takozvano of-roadersko hodočašće. To je posjeta državi Utahi (Juti), gradu Moab i penjanje na čuvene crvene stijene kroz dolinu indijanskih skulptura. Neprikosnoveni su do sada na tom terenu bili Jeep Wrangler i Hummer H1, ali mi znamo da je Ford Bronco zajedno Internešnal Harvesterom gospodario ovim bespućima prije njih. Evo prilike da ljubitelji kulta Moaba i Bronca ponovo budu srećni.

Aston Martin Vantage F1 Edition

Povratak u Formulu 1 nakon više od 60 godina i preuzimanje polovine „dužnosti“ Safety i Medical Car od Mercedesa na F1 trkama jednostavno se moralo nekako obilježiti, a ima li boljeg načina nego li lansiranje specijalne edicije aktuelnog modela. Tako je pred nama Vantage F1 Edition, ekstremnija verzija aktuelnog Vantage, koja je inspirisana Safety Car vozilom, što će reći da je vizuelno još agresivniji od „običnog“ modela, kao i da ima više snage, a uz sve to, homologiran je za redovni saobraćaj.

Izvor: topspeed.rs

Predstavljene su dve verzije – standardni kupe kao i roadster varijanta (slobodno ga možemo nazvati i Volante), koji se u odnosu na „obični“ Vintage razlikuju po većim naplacima, od 21 inč, novom aerodinamičkom paketu koji obezbjeđuje više prianjanja, drugačijem „grilu“ kao i brojnim detaljima od ugljeničnih vlakana.

Snaga koju pruža 4,0-litarski V8 twin-turbo je porasla za 25 KS te sada iznosi 535 „konja“, dok je obrtni moment od 685 Nm, iako isti, sada dostupan u širem dijapazonu broja obrtaja. Uz to, i 8-stepeni automatski mjenjač sada brže mijenja stepene prenosa.

Kada je riječ o donjem postroju, Vantage F1 Edition je dodatno ukrućen kako bi se poboljšala vozna dinamika i agilnost, unaprijeđen je i sistem oslanjanja, sa tvrđim oprugama i novim amortizerima. Takođe, i sistem upravljanja je usavršen u cilju još boljeg osjećaja i veće količine povratnih informacija s puta.

Cijena Vantage F1 Edition startuje od 162.000 eura u Nemačkoj, a prve isporuke su planirane za maj ove godine.

Novi Tipo i Novi Tipo Cross: novi motori, novi dizajn, nove verzije i nova tehnologija
 • Tipo gama, koja obuhvata 4-vratni i 5-vratni i Station Wagon model, u potpunosti je osvježena i proširena modelom „New Tipo Cross“: nedostajućom karikom – krosoverom.
 • New Tipo Cross – krosover u Tipo stilu: emotivan, jedinstven i dinamičan, idealan za mlade ljude i porodice.
 • New Tipo je osvježen po pitanju dizajna i tehnologije u automobilu – sa najboljim bezbednosnim sistemima i sistemima za informacije i zabavu u segmentu, i novim motorima.
 • Nova linija motora: naklonjeniji životnoj sredini i boljih performansi.

Tipo je osvježen: kompletna restilizacija cijele game, novi dizajn – privlačniji, mlađi i dinamičniji, s najmodernijom tehnologijom i novim motorima s boljim performansama i ekološkim otiskom. Gama će takođe biti proširena novim krosoverom: modelom New Tipo Cross/ Novi Tipo Cross.
 

Nova gama zasnovana je na dvije teme: Tema „Life“ i njena 3 paketa opreme – Tipo, Life i City Life, koji su dostupni u četiri varijante (4-vratni, 5-vratni i Station Wagon), i tema „Cross“, sa dva paketa opreme – City Cross i Cross, kao i krosover varijantom sa 5 vrata.
 

Fleksibilni i privlačni Panda Cross bio je strateški ključ uspjeha modela ovom modelu širom Evrope. I zaista, izgled „krosovera“ približio je Pandu novim, mlađim ciljnim kupcima, koji traže automobil koji nije samo funkcionalan, idealan za grad, već koji je i “super kul” i koji ima savremeni dizajn. Ista strategija primenjena je na modelu Tipo, s proširenjem njegove porodice. Dizajneri i inženjeri FIAT-a dizajnirali su novi Tipo Cross na osnovu tih ideja, stvarajući novi krosover Tipo, ponovo usmjeren na  novu ciljnu publiku, širu nego pre u pogledu godina, estetskih i zahtjeva za mobilnošću.

Novi izged modela Tipo

Novi Tipo je potpuno osvježen i sada izgleda još modernije, dinamičnije i elegantnije. Novi prednji dio ima novu masku hladnjaka, koju krasi novi FIAT logo, s FIAT rukopisom, što predstavlja važnu poruku, prepunu energije. Tipo je takođe prvi FIAT automobil sa ovim znakom, koji dolazi nakon nedavno predstavljenog modela New 500/ Novi 500.
 

Prednja sjvetla su kompletno redizajnirana, sada sa potpuno LED svjetlima naprijed i pozadi: ne samo da pojačavaju crte automobila, već mu i pružaju moderniji izgled i povećavaju aktivnu i pasivnu bezbjednost. Zahvaljujući pojačanoj vidljivosti i u skladu sa potragom za više održivosti u svakom malom detalju, oni smanjuju potrošnju električne energije automobila, i samim tim i emisije CO2.
 

Branik na donjem dijelu automobila, koji je potpuno redizajniran sa dodatim elementima sa brušenim, hromiranim ICE MATTE finišom, uparen je sa novim točkovima od 16 ili 17 inča, sa dijamantskim finišom i novim dizajnom.
 

Unutra, prostor za putnike je takođe potpuno nov. Sjedišta imaju tkanine s ekskluzivnim dizajnom. Potpuno podesivi digitalni klaster na 7-inčnom TFT displeju zamijenio je klasičnu analognu instrument tablu. Ozbiljno tehnološki savremeniji i napredniji sistem, kako biste mogli da kontrolišete status svog automobila, multimedijske aspekte i vaš telefon. Klaster stiže sa potpuno novim UConnect 5 radiom sa 10,25-inčnim ekranom ojsetljivim na dodir, što je još jedan korak FCA Grupe iz modela New 500, koji je sada dostupan i na modelu Tipo.
 

I volan – koji je sada još elegantniji i sportskiji – bio je u fokusu dizajnera. On je kompaktniji i dotjeran je radi bolje ergonomičnosti i omogućava savršenu preglednost klastera na 7-inčnom TFT-u. Pažnja je posvećena i centralnoj konzoli, gde su podešavanja za klimatizaciju promenjena, i dodati su novi hromirani i crni umeci.
 

Nova Tipo gama takođe je dostupna u dve do sada neviđene boje: Ocean Blue i Paprika Orange.

Novi Tipo Cross, krosover na Tipo način

Porodica Tipo proširena je dolaskom nove karoserije. FIAT sada predstavlja New Tipo Cross, koji će biti pridodat drugim trima varijanti karoserije (4-vratna, 5-vratna i Station Wagon): pravi krosover, usmjeren na potpuno nove kupce. Porodice – koje su oduvijek bile ciljni kupci za FIAT Tipo – promijenile su svoje preferencije, i umesto klasične 5-vratne automobile i Station Wagon modele birajući, kako bi se približile svijetu krosovera, bez žrtvovanja prostora i komfora upravo ovakve modele. Iste porodice sada su spremne da iskuse emotivniji, jedinstveni, dinamičniji i mlađi automobil, sa i dalje pristupačnom cijenom. Odgovor je dakle upravo Tipo Cross, „FIAT-ov novi porodični krosover”.
 

Generalno, Tipo Cross je proizveden tako da bude moćniji i hrabriji. Na prvi pogled, automobil je očito širi, sa novim dizajnom maske hladnjaka koja se širi ispod prednjih svjetla, i jasno je da je viši: pravi krosover.
 

Visina modela Tipo Cross je povećana za skoro 4 cm, zahvaljujući osvježenom vešanju i dodatku novih rješenja za felge i gume, koje je pre toga viđeno na još jednom FIAT krosoveru, modelu 500X. Tipo Cross ima veće gume radi još snažnijeg izgleda.
 

Nova postavka takođe omogućava višu poziciju pri vožnji ime je ulazak i izlazak iz automobila lakši, ali i pojednostavljuje sve na šta su Tipo porodice navikle, kao što je stavljanje dece na  zadnja sjedišta, ili pronalaženje stvari koje su možda zapale ispod sedišta.
 

Kao prava inovacija u estetici, Novi Tipo Cross je skoro 7 cm viši od Tipo Cross-a, s dodatkom „kros“ elemenata, počevši od lukova blatobrana sa strane i naprijed, gde takođe ima mjesta za ekskluzivnu anti-skid ploču i branik, sa izraženom bull bar šipkom, koja automobilu daje snažniji i mišićav izgled, zajedno sa bočnim usisnicima i zadnjim ekstraktorom koji vodi do praktičnog krovnog prtljažnika, koji je do sada bio dostupan samo na Station Wagon verziji.

Vrhunska bezbjednost i tehnologija

Kao dodatak dizajnu i stilu, tehnologija je značajno osvježena, sa jednim ciljem: da se dostigne vrh segmenta C. New Tipo je opremljen širokim opsegom najnovijih naprednih sistema za podršku vozaču (ADAS):

 • Traffic Sign Recognition, za identifikovanje ograničenja maksimalne brzine dozvoljene na putu na kome se vozi
 • Intelligent Speed Assist, koji preporučuje vozaču da poštuje ograničenja brzine
 • Lane Control, koji održava automobil u traci pod uslovom da se obilježja mogu ispravno detektovati
 • Attention Assist, senzor koji preporučuje vozaču da se odmori kada su previše umorni da nastave svoj put
 • Adaptive High Beam, koji obezbjeđuje poboljšanu vidljivost noću, automatskim paljenjem velikih svijetla kad je traka u suprotnom smjeru prazna
 • Blind Spot Assist, sistem koji koristi ultrasonične senzore da prati slijepe uglove i upozori na bilo kakve prepreke pomoću trouglastog svijetla upozorenja na retrovizoru
 • I dodatno senzori za prednje parkiranje, Keyless Entry/Go sistem i bežični punjač za punjenje Vašeg telefona bez kablova. Pravi udar snage: brz punjač od 15 kW, sa tri puta većom snagom od najprodavanijih pametnih telefona.

Kada je riječ o sistemu za informacije i zabavu, Tipo je prvi automobil kompanije FCA nakon modela Novi 500 koji je opremljen UConnect 5 sistemom za informacije i zabavu pete generacije, povezanom platformom dizajniranom za budućnost, dostupnom na ekranu od 10,25 inča. Smišljen je na osnovu ideje da se kupcima ponudi jednostavno i komforno korisničko iskustvo, i FCA koristi Android Auto operativni sistem koji je lak za upotrebu, intuitivan i prilagodljiv.  Uconnect 5 sa bežičnim Apple CarPlay i Android Auto sistemima znači da možete da koristite Apple CarPlay i Android mogućnosti bežično na ekranu osjetljivom na dodir radija, sa podesivim profilima i mogućnošću da sačuvate do 5 konfiguracija.

Koristeći sistem za informacije i zabavu modela Novi Tipo, možete da povežete dva telefona pomoću Bluetooth-a u isto vrijeme: na primjer, možete da koristite i vaš poslovni i vaš privatni telefon u isto vrijeme, i primate i obavljate pozive istovremeno, bez da morate da se „prebacujete“ na jednu liniju kako bi se javili na telefon koji nije povezan u datom trenutku.
 

Takođe treba pomenuti i novo bijelo pozadinsko svijetlo za sve kontrole u kabini, što omogućava moderniji izgled, a tu su i USB ulazi za zadnja sjedišta, što je posebno korisno za porodice na dugim putovanjima, da bi djeca mogla da koriste svoje tablete.

Novi, efikasniji motori bolji za životnu sredinu
Ponuda motora za New Tipo je osvježena. Kada se pojavi na tržištu, biće dostupan sa benzinskim ili dizel motorom.

Benzin. New Tipo može da bude opremljen sa GSE T3 od 1 litra sa 100 KS. Novi trocilindrični motor isporučuje vrhunski obrtni moment od čak 190 Nm pri samo 1500 rpm, umjesto 4500 rpm trenutnog benzinca od 1,4 litara sa 95 KS, koji je dostizao samo 127 Nm.

GSE T3 motor od 1 litra dio je FireFly Turbo porodice motora, kao najnovija verzija, za najbolje performanse, uparena s ozbiljno nižom potrošnjom goriva i emisijama. Maksimalna snaga je 74 kW (100 KS). Novi motor obezbjeđuje zadovoljstvo pri vožnji i nudi optimalan start zahvaljujući posebno pogodnoj krivi obrtnog momenta čak i pri niskom broju rpm, i takođe je komforniji, zahvaljujući tome što je vanredno tih. CO2 emisije smanjene su čak na 121 g/km (WLTP).

Konačno, prenosni sistem je kalibrisan tako da obezbedi maksimalni odgovor u uslovima gradskog saobraćaja i najbolji mogući komfor na autoputu, zaustavljajući obrtaje motora na 3200 rpm pri brzini krstarenja od 130 km/h.

Dizel motori

Multijet dizel motori u skladu s standardom Euro 6D Final imaju dvije varijante: od 95 i od 130 KS (prethodno 120 KS), sa značajnim unapređenjem u performansama i vrijednostima CO2, od 110 g/km za dizel porodicu (WLTP).

Multijet od 1,6 litara sa 130 KS je takođe idealan motor za komercijalne vozne parkove, što je strateško polje  za segment C i zato i za Tipo.

D-Fence paket u izradi kompanije Mopar
Na zahtev, sve više ekološka Nova Tipo gama može biti opremljena i D-Fence paketom u izradi kompanije Mopar, koji se sastoji od tri uređaja: filtera koji sprečava nečistoću da uđe u automobil spolja, blokira partikulate i praktično 100% alergena, i smanjuje stopu formiranja buđi i bakterije za 98%; prečišćivača vazduha unutar kabine, koji filtrira mikro-cestice kao što su polen ili bakterije; i UV lampe koja čisti sve kontaktne površine u automobilu: kod vozača, mjenjač i sjedišta.

Tipo, priča o uspjehu
FIAT Tipo se pojavio 2016. godine; od tada, porodica Tipo je porasla i pored sedan verzije, tu su i 5-vratna i Station Wagon verzija, kojima se sad pridružila i Tipo Cross karoserija.

Od svoje pojave, Tipo je odmah postao jedan od najomiljenijih modela u svom segmentu u Italiji i širom Evrope, gdje je doprinio rezultatima brenda FIAT sa više od 70% količinske prodaje na tržištima izvan Italije.

Od kada se pojavio, prodato je ukupno 670.000 automobila, postigavši najveći udio van Italije u 2019.

FOTO: STELLANTIS SERBIA

Predstavljen novi Peugeot 308: Prvi „LAV“ sa novim logom

Peugeot je predstavio novu, treću generaciju modela 308, koji je ujedno postao i prvi serijski automobil koji nosi novi logo kompanije.

Nova, treća generacija popularnog Peugeotovog modela 308, prema očekivanjima, vizuelno je usaglašena sa ostatkom game aktuelnih modela, što će reći da je prednji dio dobio veoma atraktivan izgled – veliki gril, izdužene svjetlosne grupe i vertikalna LED dnevna svjetla.

Ono što je još važnije jeste da je EMP2 platforma na kojoj se nalazi, omogućila i za 55 milimetara veće međuosovinsko rastojanje, a i sam automobil je duži za nekih 110 mm od prethodnika. Uz visinu koja je manja za 20 mm, nova generacija izgleda znatno agresivnije i sportski.

Što se tiče pogonskih jedinica, Peugeot je tu prilično izdašan, te je novi 308 dobio kako 1,2-litarski trocilindarski benzinac od 110 ili 130 KS, tako i 1,5-litarski HDi dizel od 130 „konja“. Uz njih, ponuđena je i plug-in hibrid verzija od 150 ili 180 KS koju čine četvorocilindarski turbo benzinac i elektromotor od 110 „konja“.

Enterijer je takođe u skladu sa nedavno predstavljenim modelima ove marke, što će reći unaprijeđenim i-Cockpit sistemom koji podrazumijeva digitalnu instrument tablu i veliki centralni displej infotejnment uređaja, osjetljiv na dodir, dijagonale 10 inča.

Treba napomenuti i to da je novi 308 opremljen Drive Assist 2.0 sistemom koji je korak dalje ka autonomnoj vožnji budući da je u njega inkorporirana detekcija vozila u mrtvom uglu, ali sada i na većim razdaljinama, zatim upozorenje na saobraćaj u zadnjoj polusferi, pomoć pri parkiranju od 360 stepeni, itd.

Interesantno je i to da je novi Peugeot 308 ujedno i prvi automobil ove francuske marke koji će imati na masci novi logotip, predstavljen nedavno.

Cijene novog 308 za sada nisu poznate, ali se očekuje da će biti neznatno više u odnosu na odlazeći model. Kako je najavljeno, u prodajnim salonima širom Evrope trebalo bi da se pojavi krajem proljeća ove godine.

Fotografije: Peugeot press materijal

CYAN LYNK & CO 03 TCR

Već drugu godinu zaredom u Svjetskom šampionatu turističih automobila WTCR gledamo dominantne plave automobie u gridu, tačnije tri automobila. Da, dobro ste vidjeli, ali ko je taj stranac među dobro poznatim brendovima koji se decenijama bore za prevlast u ovoj klasi? Ni manje, ni više, riječ je o kineskom automobilu Lynk & Co 03, kompaktnom sedanu koji je na tržište plasiran u oktobru 2018. godine, a koji je zahvaljujući Cyan Racing-u ugledao svjetlost staza svjetskog šampionata. Ovo je posljednja riječ tehnologije švedskog tjunera Cyan, nekada odjeljenja Flash Ingeneering ili možda još poznatijeg kasnije kao Polestar, koji je ostavio neizbrisiv pečat u velikom dijelu Volvovih uspjeha na trkačkim stazama. Cyan Racing i kineski Lynk C Co 03 već u prvoj sezoni WTCR šampionata osvojili su konstruktorsku titulu, ispred, vjerovali ili ne, Hyundai-ja i Honde, a u ovogodišnjoj sezoni opet sun a čelnoj poziciji, uz velike izglede da odbrane titulu. Za upravljačem prije svih legenda Touring automobilizma Yvan Muller, zatim šveđanin Thed Bjork i francuz Yan Erlacher, inače sestrič Yvana Mullera.

Iz ovog tima poručuju da su se trudili da naprave pouzdan i brz automobil za sve staze i vremenske uslove.

Cyan Link pod haubom ima četvorocilindrični, turbo motor, zapremine 1969 ccm, snage 528 konja pri 7800 obrtaja i maksimalnog obrtnog momenta od 504 Nm pri 4500 obrtaja.

Transmisija je sekvencijalna, sa 6 stepeni prenosa i ručicama za promjenu stepeni na upravljaču, a vrijeme promjene stepena prenosa iznosi svega 60 milisekundi. Od 0-100km/ Cyan Lynk ubrzava za 4,4 sekundi, a do 200km/h za svega 10 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 310 km/h.

Točkovi su 20-inčni naprijed i pozadi, sa pneumaticima dimenzije 285/30 R20. Amortizeri su Ohlins, a kočioni diskovi naprijed ventilirajući 378mm, uz šestoklipna kliješta, a pozadi debljine 290mm, uz dvoklipna kočiona kliješta. Težina automobila iznosi 1287kg.

Civilna verzija Lynk & Co je postavljena na CMA modularnoj platformi koju koriste i vozila marke Volvo. Svojim izgledom privlači pažnju gde god da se pojavi, a obzriom na činjenicu da je riječ o kineskom automobilu, može se reći da “civilnu” verziju krase i moćni 1.5 turbo agregati koji isporučuju od 156 i 180 konja, kao i 2.0 agregat sa 190 konjskih snaga. Mjenjači  mogu biti opciono manuelni sa 6 stepeni prenosa i automatski sa 7 sedmostepeni.

Ford Puma ST

Prvi Fordov SUV namenjen Evropi koji je dobio svoju sportski verziju jeste subkompaktni krosover Puma, koji je upravo prikazan u ST izdanju, te se time pridružio “porodici” koju su do sada činili Focus i Fiesta, na kojoj je Puma, inače, bazirana. U poređenju sa “običnom” Pumom, ST verzija je vizuelno nešto agresivnija, posjeduje novi prednji spliter koji je, prema tvrdnjama Forda, zaslužan za čak 80% povećanja prianjanja na prednjem dijelu vozila, a redizajnirani su i usisnici vazduha u donjem dijelu branika, u cilju boljeg hlađenja.

Pozadi, implementiran je novi difuzor vazduha u tamnoj nijansi kroz koji “izviruju” dvostruki završeci izduvnih cijevi dok je na gornjem dijelu vrata prtljažnika krovni spojler sada takođe u tamnoj (crnoj) boji, umjesto u boji karoserije, kao što je slučaj kod standardne Pume.

Najveća razlika jeste ispod “haube” gde se sada nalazi 1,5-litarski turbo benzinac, porijeklom iz Fieste ST, koji oslobađa 200 konjskih snaga i 320 Nm obrtnog momenta, dostupnog između 2.500 i 3.500 obrtaja u minutu. Uz pomenuti agregat dolazi i 6-stepeni manuelni mjenjač koji snagu prenosi na prednje točkove.

Za optimalni prenos snage na podlogu zadužen je ne samo mehanički “šper” diferencijal, sa mogućnošću tzv. vektorisanja obrtnog momenta, već i sportski pneumatici Michelin Pilot Sport 4S, koji se nalaze na novim aluminijumskim naplacima od 19 inča.

Vozaču su na raspolaganju tri režima rada – Normal, Eco i Sport, kao i specijalni četvrti Track (staza) u kojem je kontrola proklizavanja deaktivirana, a kontrola stabilnosti svedena na minimum. U tom slučaju, od pomoći su i Recaro sportska sjedišta sa izraženom bočnom potporom, .

Kako u Fordu navode, unaprijeđen je sistem upravljanja, koji je sada direktniji i brži, pojačane su kočnice sa većim prednjim kočionim diskovima, a značajno je modifikovano i oslanjanje, uključujući i poprečne stabilizatore, koji su sada krući, u cilju obezbjeđenja što bolje vozne dinamike.

Kada smo već kod performansi, treba reći da ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 6,7 sekundi dok je maksimalna brzina 220 kilometara na čas. Cijena vozila još nije objavljena, ali imajući u vidu koliko je Fiesta ST skuplja od “obične”, procena je da će Puma ST koštati oko 28.500 evra.

 

Foto: Ford

Foto: Ford
Foto: Ford

Foto: Ford
Foto: Ford

Foto: Ford

Foto: Ford

Foto: Ford
Foto: Ford

Foto: Ford
Foto: Ford

Foto: Ford
Foto: Ford

Foto: Ford

 

Novi Audi Q5 Sportback FOTO

Prije par mjeseci nam je Audi prikazao osvježenu verziju Q5 modela, a sada nam dolazi i Sportback verzija. Da se podsjetimo, Audi Q5 je imao nešto širu prednju masku i preoblikovani branik, što je prenijeto i na Sportback verziju, tu su standardna LED prednja i zadnja svijetla (OLED tehnologija kod skupljih verzija), kao i novi alumunijumski točkovi. Q5 Sportback je za 7 mm duži nego standardni Q5, dok su širina, visina i međuosovinsko rastojanje ostali isti, dok koeficijent otpora vazduha iznosi 0,30, a i prtljažnik je takođe nešto manji nego na Q5 verziji.

Što se motora tiče, u SAD će se prodavati 2.0 litarski benzinac (sa 12V mild-hybrid tehnologijom) i 265KS, kao i SQ5 Sportback sa 3.0 litarskim TFSI V6 motorom i 355 konjskih snaga. U Evropi će se nuditi 2.0 litarski TFSI sa mild-hybrid tehnologijom, zatim 2.0 litarski TDI mild-hybrid, kao i 3.0 litarski V6 dizel mild-hybrid sa 347KS za verziju SQ5 Sportback.

Očekuje se da mu cijena bude negde oko 43.000 dolara.

Renault Megane R.S. Trophy Kup okuplja vozače

Kada su u julu na Grobniku najavili novo, i zasigurno najatraktivnije, takmičenje istovjetnih automobila na ovim prostorima – Renault Megane R.S.Trophy Kup – organizator AK Star Racing i njegov predsjednik Aleksandar Rajkov zainteresovanim su vozačima prikazali auto kojim će se ovo takmičenje voziti.

Kao što je već poznato, riječ je o najjačoj serijskoj verziji Renaultovog Meganea od 300 KS, no ono što se tada nije znalo je koliko će interesovanje novi Kup pobuditi kod vozača. Obzirom da je u Hrvatskoj za sada samo jedan Trophy, do njega je izuzetno teško doći pa se ovim putem zahvaljujemo i gospođi Marini Jelinek iz odjela za odnose s javnošću Renault Hrvatska koja nam je omogućila da ga pokažemo svim zainteresiranima.

Renault Megane R.S. Trophy KupIzvor: Renault Megane R.S. Trophy Kup / Promo

Stoga je posljednji lijep dan iskorišten da se Renault Megane R.S.Trophy Kup ponovno predstavi potencijalnim budućim vozačima koji još nisu bili upoznati s vozilom i novim Kupom.

Na stazi „Rauš“ u Novom Marofu Megane R.S. Trophy imalo je prilike vidjeti i isprobati desetak novih vozača, od kojih su neki samo za ovu priliku izašli iz vozačke „penzije“, poput Dine Mađarića i Siniše Košutića.

Renault Megane R.S. Trophy KupIzvor: Renault Megane R.S. Trophy Kup / Promo

Imena su to dobro nam znana iz domaćih, ali i stranih prvenstava pa čak i Porsche Supercupa, a koja bi svojim uključivanjem zasigurno podigla ovo takmičenje na potpuno drugi nivo. A tu su još i Nenad Kolman, Denis Nišević, Tomislav Sajko, Ivan Pokos, Filip Magdić, Branimir i Tomislav Radić, Christian Palokaj, Danijel Šimunović i Šime Miletić. Osim hrvatskih vozača, u kupu će voziti i crnogorski, makedonski, srpski te vozači iz Bosne i Hercegovine.

Renault Megane R.S. Trophy KupIzvor: Renault Megane R.S. Trophy Kup / Promo

Prva vozila stižu idućeg mjeseca i odmah po isporuci idu na doradu, odnosno montiranje sigurnosne opreme kako bi spremna dočekala novinarsku konferenciju početkom decembra na kojoj će Kup biti i službeno predstavljen.

Izvor: n1